Ga naar de inhoud
Home » Persbericht: Festival Sunsation aangemeld in Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland

Persbericht: Festival Sunsation aangemeld in Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland

Lelystad, 25 april 2024 – Festival Sunsation, dat op 21 en 22 juni dit jaar plaatsvindt in en rondom land art ‘Observatorium’ van Robert Morris, is aangemeld als immaterieel erfgoed. Met de aanmelding in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland laten de organisatie en bezoekers zien het festival als immaterieel erfgoed te erkennen: het is een levende traditie, die van generatie op generatie wordt doorgegeven. En Sunsation maakt onderdeel uit van de identiteit van Flevoland, het verbindt kunstenaars en festivalbezoekers met kunst, natuur en geschiedenis.

Sunsation in Netwerk Immaterieel Erfgoed

Het initiatief voor de aanmelding is genomen door de festivalorganisatie. Immaterieel erfgoed kan alleen worden aangemeld door beoefenaars of direct betrokkenen. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat Festival Sunsation aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet zoals gesteld in het UNESCO Verdrag inzake de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed, en heeft de aanmelding zichtbaar gemaakt op de website www.immaterieelerfgoed.nl.

Thom Ummels, voorzitter en oprichter van Festival Sunsation: ‘We erkennen met de aanmelding dat Sunsation meer is dan een festival. Het is het oudste culturele festival van Flevoland en al meer dan veertig jaar een unieke traditie, die bijdraagt aan het culturele landschap van Flevoland. Waar bezoekers wezenlijk onderdeel zijn van een bijzondere beleving en waar poëzie, land art, natuur, de geschiedenis van Flevoland en de zomerzonnewende samenkomen. Aanmelding in het netwerk vervult ons dan ook met trots en geeft weer nieuwe energie richting de toekomst.’

42e editie van Sunsation

De organisatie maakte onlangs de eerste namen van de 42e editie van Festival Sunsation bekend. Onder anderen Joris van Casteren, Myrthe Nauta en Yasmin Geradts zullen in het weekend rondom de zomerzonnewende het podium bestijgen. BASCUL, die afgelopen jaar de nachtprogrammering verzorgde, neemt ook dit jaar de programmering van elektronische live-muziek op de late vrijdagavond voor rekening. Festival Sunsation begint op vrijdag 21 juni om 20.00 uur en eindigt op zaterdag 22 juni om 9.00 uur. Sunsation blijft gratis toegankelijk. Ook overnachten op het festivalterrein, in een tent, caravan of camper, is gratis. Op de vernieuwde website www.festivalsunsation.nl is meer informatie over het festivalbezoek te vinden.

Uniek festival

Festival Sunsation is een tweedaags festival, dat ieder jaar plaatsvindt rondom de langste dag. Nieuwe generaties Flevolanders worden actief betrokken bij de ontwikkeling van Sunsation, onder andere in de programmering, het bestuur van de organisatie en in de communicatie. Natuurorganisatie Het Flevo-landschap is beheerder van Observatorium. Land Art Flevoland brengt de land art-collectie in Flevoland onder de aandacht van een breed publiek. Stichting Zonnewende Flevoland organiseert ieder jaar Festival Sunsation. 

/////

Niet voor publicatie

Download hier het persbeeld. Deze is vrij te gebruiken onder vermelding van de fotograaf: Fotostudio Wierd.

Download hier het persbericht als Word-document en hier als PDF.