Ga naar de inhoud

Over ons

Festival Sunsation

Sunsation is het oudste festival van Flevoland. Ieder jaar, tijdens de zomerzonnewende, is het landschapskunstwerk ‘Observatorium’ van Robert Morris de locatie voor een tweedaagse poëziemanifestatie. Sunsation is een festival voor iedereen: de toegang is gratis en de programmering is divers. Van klassieke dichters tot spoken word en van akoestische tot elektronische muziek. In 2022 vond de veertigste editie plaats. Veel bekende dichters, zoals Remco Campert, Eva Gerlach, Gerrit Komrij en Lucas Rijneveld, traden hier in het verleden op. 

Sunsation is als poëziefestival uniek in zijn soort, door het gebruik van een landschapskunstwerk. De Amerikaanse kunstenaar Robert Morris ontwierp Observatorium in de jaren 1970. Eerst was het kunstwerk onderdeel van de tentoonstelling ‘Sonsbeek buiten de Perken’. In 1977 werd het kunstwerk opnieuw opgebouwd in Flevoland, tussen Lelystad en Swifterbant. Bij het ontwerp had Morris speciale aandacht voor akoestiek. Hiermee is Observatorium bijzonder geschikt voor poëzievoordrachten.

Sunsation is een evenement waar cultuur, land art en natuur samenkomen. Observatorium ligt op de bodem van de voormalige Zuiderzee, waar nu de rode klaver en grassen groeien. Roofvogels, zoals de torenvalk en de buizerd, gebruiken het zonnevizier als uitvalsbasis. Het uitgestrekte, vlakke landschap, dat voornamelijk bestaat uit agrarisch gebied, maakt de zonsopkomst tijdens de langste dag tot een magische beleving.

Foto: Gert Schutte. Via Land Art Flevoland

Land Art Flevoland

Stichting Striktly Live

Stichting Striktly Live is de producent van Sunsation: creators en connaisseurs bewegend tussen moderne kunst en elektronische muziek in de sub- en nachtcultuur van Flevoland.

Striktly Live organiseert workshops, activiteiten en kleinschalige evenementen, met als vlaggenschip het Bascul Festival. Evenementen waar moderne kunst, elektronische muziek, landschapskunst en de natuur hand in hand gaan. Striktly Live wordt enthousiast van samenwerkingen. Verrassend en vernieuwend. Daarnaast bedenkt en produceert Striktly Live ook events in opdracht van diverse opdrachtgevers, zoals evenementenorganisaties, gemeenten en bedrijven.

Striktly Live heeft in-house kennis en expertise in productie, veiligheid & vergunningen. Ook voor marketing en programmering is de stichting te porren. Zijn er vragen waar ze niet uitkomen, dan werken ze samen met de beste specialisten in het vakgebied.

Het Flevo-landschap

Stichting Zonnewende

Festival Sunsation wordt van oudsher georganiseerd onder verantwoordelijkheid van Stichting Zonnewende. Het bestuur van de stichting bestaat uit: Thom Ummels, voorzitter; Dick Nauta, penningmeester; Joke van den Brink, secretaris; Jacob van Olst, algemeen bestuurslid; Rinkje Tromp, algemeen bestuurslid; Martine van Kampen, algemeen bestuurslid. Bas Visscher adviseert het bestuur op communicatief gebied.

Partners & begunstigers