Ga naar de inhoud
Home » Thom Ummels

Thom Ummels

Thom Ummels is dichter, tekstschrijver en presentator. Hij is veelzijdig actief op cultureel en maatschappelijk gebied, geeft regelmatig voordrachten en is jurylid bij dichtwedstrijden. 

Hij is oprichter en organisator van Sunsation, het unieke poëziefestival in en rondom het landart object Observatorium Robert Morris bij Lelystad. Dit festival bestaat inmiddels 42 jaar en is het oudste culturele festival van de provincie Flevoland. 

Thom is ook organisator van de PoëzieTourdeWaal, het jaarlijkse evenement dat op Bevrijdingsdag 5 mei plaatsvindt langs de Waal. Daarnaast is hij bestuurslid van de Nationale Stadsdichtersdag. Voorheen was hij onder meer actief als dorpsdichter van Nederhemert en met poëziewandelingen langs de Afgedamde Maas. 

Thom Ummels heeft een aantal dichtbundels op zijn naam staan. Poëtische teksten van hem zijn onder meer te zien in Zaltbommel in de ‘Fiepstunnel’ en het Coöperatiehuis van de Rabobank.

De gedichten van Thom Ummels kenmerken zich door intense gevoelsuitingen, waarbij liefde, geborgenheid, verlating en dood centrale thema’s vormen. Intieme gevoelens wisselen onverwachts af met kritische observaties, scherpe waarnemingen van menselijk gedrag. Ook de natuur krijgt veel aandacht in zijn gedichten. Zijn poëzie wordt vaak gekenmerkt als zeer toegankelijk en rechtstreeks. 

Van de hand van Ummels verschenen eerder Omzien in haast (1998), Tomeloze tijd (2002), Stilte en Storm (2009) en Avondschemering en ochtendgloren (2002).