Ga naar de inhoud
Home » Eus

Eus

Özcan Akyol (Deventer, 1984), ook wel bekend als Eus, is een Nederlandse schrijver, columnist en presentator.

Hij debuteerde in 2012 met de semi-autobiografische en veelgeprezen schelmenroman Eus en ontwikkelde zich daarna tot een creatieve duizendpoot. Hij schreef ook de romans Toerist en Afslag 23. Beide titels werden bestsellers die zowel een jong als een ouder publiek wisten te bereiken.

Eus is ook columnist voor verschillende kranten en tijdschriften. Hij schrijft hierin over variërende onderwerpen, van binnenlandse politiek tot ons onderwijssysteem en sport.

Hij maakte furore als televisiepresentator met succesvolle titels als De Neven van EusSterren op het DoekDe Geknipte GastHome of Eus en Eus’ Boekenclub.

Los hiervan presenteert hij zich als literatuur-propagandist, zoals NRC Handelsblad hem noemde en bezoekt hij elke week minimaal één middelbare school in Nederland om jongeren te enthousiasmeren voor het lezen van boeken.

Hij wordt ook regelmatig gevraagd om op te treden als dagvoorzitter en interviewer op verschillende evenementen. Daarnaast verzorgt hij wekelijks lezingen over zijn eigen literaire werk in heel Nederland.